Ladders en steigers

Werk jij wel veilig met een ladder of steiger?

De dakgoten kuisen, behangen, de gevel schilderen of enkele bomen snoeien. Het zijn stuk voor stuk klussen die geklaard moeten worden, maar ze zijn beslist geen gebroken arm of been waard. Wie in de hoogte moet voor een karweitje, denkt in de eerste plaats aan zijn veiligheid. Naargelang de klus, valt de keuze dan op een geschikte ladder, steiger of trap. Werk wel telkens veilig, en lees dus zeker onze heyerick-tips om op de juiste manier te werk te gaan.

Ladder of steiger?

De keuze tussen ladder of steiger is eenvoudig. Een ladder gebruik je in principe enkel als toegangsmiddel. Het is niet de bedoeling dat je op de ladder werkzaamheden uitvoert. Op een steiger mag dat net wel, omdat je er stabiel op kunt bewegen en tegelijkertijd wat materiaal of gereedschap op kwijt kan. Wanneer je slechts iets kleins wil uitvoeren, is een ladder natuurlijk wel vlugger opgesteld dan een steiger. Als je slechts zelden zal klussen op hoogte, kan je ervoor kiezen om dan een steiger te huren voor de duur van de klus. Of bij kleinere hoogtes, kan je op zoek naar een tussenoplossing: een trapladder. Die kan je als ladder gebruiken, maar ook ombouwen tot een klein platform.

Welk materiaal kiezen

Hout

Traditioneel zijn ladders van hout, al moet die traditie vandaag wijken voor aluminium. Houten ladders zijn redelijk zwaar, en hebben vaak te lijden onder weer en wind. Het hout kan (onopgemerkt) rotten. Om die reden mag je een houten ladder ook nooit schilderen: de verf kan de staat van het hout verbergen. Gebruik lijnzaadolie of een kleurloze vernis om het hout te behandelen. En als de ladder ten prooi is gevallen aan houtworm, mag je hem al helemaal niet meer gebruiken omdat de structuur van het hout volledig verzwakt is.

Aluminium

Aluminium koppelt een licht gewicht aan een hoge breukweerstand, maar voelt wel kouder aan dan hout. Aluminium is corrosiebestendig en duurzaam. Afhankelijk van de aluminiumlegering zal de ladder of steiger meer of minder oxideren en afgeven. Daarom wordt er vaak een coating aangebracht. Ladders of steigers van gecoat aluminium zijn iets duurder.

Om het schuiven van een aluminium ladder te voorkomen, hebben de meeste ladders onderaan - en eventueel ook bovenaan - antislipschoenen. Let wel, een aluminium ladder of steiger geleidt elektriciteit, en daarom moet je dus goed oppassen waar je de ladder plaatst bij elektriciteitswerken.

Staal

Door de opkomst van aluminium zijn ladders van staal zeldzaam geworden. Voor werken op grote hoogte zijn steigers met heel wat draagkracht noodzakelijk. In dat geval worden er wel nog stalen steigers gebruikt.

Soorten ladders

Dienstladder

Een enkelvoudige ladder, die je dus niet kan uitschuiven, staat ook bekend als een dienstladder. Je gebruikt ze enkel om snel ergens op te kunnen klimmen. Een handige variant van de dienstladder is de telescopische ladder. Die is inschuifbaar, zodat je hem makkelijker kan transporteren. Een dienstladder moet steeds tegen iets kunnen leunen.

Schuifladder

Schuifladders gebruik je om plaatsen te bereiken die zo hoog zijn dat je er met een enkele ladder niet bij kan. Een dubbele ladder kan je in sommige gevallen ook zelfstandig laten staan.

Multifunctionele ladder

Een plooibare ladder biedt heel wat mogelijkheden omdat je hem op verschillende manieren kan scharnieren. Je vormt ze om van een rechte ladder naar een dubbele ladder.


Soorten steigers

Vouwsteiger

Aluminium steigers voor binnenklusjes zijn opvouwbaar, en hebben als groot voordeel dat ze opengeklapt door een kamerdeur kunnen.

Rolsteiger

Ook deze steigers zijn van aluminium en geschikt voor binnen- en buitenwerkzaamheden.

Gevelsteiger

Dit type steiger is gemaakt van aluminium of staal, en wordt gebruikt bij klussen van langere duur, zoals metsel- of voegwerken.

Modulaire steiger

Deze steigers kan je aanpassen naargelang de hoogte en breedte die je nodig hebt om ergens comfortabel aan te kunnen werken.

 

Veilig werken doe je zo!

Er zijn een aantal aandachtspunten die je best volgt om op een veilige manier met een ladder of steiger aan de slag te gaan.

Ladder

Controleer op voorhand of er geen gebreken zijn aan de ladder, en doe stevige werkschoenen aan. Verwijder vuil of vet zodat je niet uitglijdt, en laat geen materiaal slingeren op de grond aan de voeten van de ladder.

Installeer de ladder stevig tegen de muur, terwijl beide stijlen de muur raken. Bij voorkeur zet je de ladder op een droge, stevige en horizontale ondergrond. Bij een zachtere ondergrond plaats je een plank onder de ladder, zodat de voeten niet wegzakken. Eventueel kan je de ladder onderaan vast maken met een steun, of een paaltje in de grond slaan zodat de ladder niet kan verschuiven. In sommige gevallen kan je de ladder ook verankeren met een touw, zoals bij dakwerken of tijdens het snoeien. Als je de ladder plaatst, kijk je best of er geen stroomdraden in de buurt zijn.

De ladder komt idealiter onder hoek van 75° te staan, waarbij de afstand van de voet tot de muur ongeveer gelijk is aan ¼ van de lengte van de ladder. Sta nooit op de bovenste sporten.

Ga niet op een ladder staan bij hevige wind. En hou steeds de handen zo veel als mogelijk vrij. Reik ook niet verder dan 1 armlengte van de ladder. Een ladder raakt uit balans wanneer je je gewicht verplaatst. Verzet dan liever de ladder wat vaker. Er mag nooit méér dan 1 persoon op de ladder staan.

Laat een ladder ook nooit onbeheerd achter. Zorg dat er geen passage is aan de voet van de ladder. En als je een ladder voor een deur moet plaatsen, maak dat die deur dan op slot is.

Steiger

Draag veiligheidskledij: werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een helm.

Ook een steiger plaats je het liefst op een vlakke, draagkrachtige ondergrond. Bij een zachtere ondergrond, leg je planken of tegels onder de voeten, zodat het gewicht beter wordt verdeeld en de constructie niet gaat zakken.

Bij de opbouw van een modulaire steiger gebruik je een waterpas, zodat de constructie stabiel staat. Vergeet de diagonale verbindingen niet te plaatsen die dienen om de steiger steviger te maken.

Gebruik altijd de leuningen. En overschrijdt nooit de maximaal toegestane belasting. Een steiger met wielen, veranker je met zijn remmen wanneer je hem gebruikt.

Verplaats de steiger indien nodig op tijd. Het is niet de bedoeling dat je op een steiger nog halsbrekende toeren moet uithalen om je werk goed te kunnen doen. Leg het platform niet vol met rommel, maar neem alleen de nodige gereedschappen en materialen mee op de steiger.

Beklim hoge steigers altijd langs de binnenkant. Hiervoor is een platform nodig met een luik, en klim zeker niet via de diagonaal geplaatste stangen naar omhoog.
In theorie kan je tot en met 6 beaufort veilig op een steiger werken. Zwelt de wind aan tot 7 beaufort, dan moet je de steiger ofwel afbreken, ofwel verankeringsbuizen gebruiken om in de gevel te bevestigen. Er wordt aangeraden om een rolsteiger te verankeren bij het werken op een hoogte van 8 meter buiten, en 12 meter binnen. Heb je zeilen of doeken aan de steiger bevestigd als valpreventie, dan moet je die bij hevige wind zeker verwijderen. Ze zullen alleen maar extra wind vangen, en dat maakt het extra gevaarlijk.


Opleidingen

Wij hebben ook opleidingen i.v.m. gebruik van ladders: veilig werken met ladders, werken op hoogte module 1&2, werken op hoogte module 3, werken op rolsteigers.