Controle en keuring

Controle en onderhoud

Ladders onderhouden

Een goed onderhoud kan de levensduur van ladders aanzienlijk verlengen. Zo moet een metalen ladder altijd beschermd worden tegen roest. Houten ladders mogen niet worden geverfd omdat de verf eventuele spleten of andere gebreken in de ladder zou kunnen maskeren. Het hout moet wel beschermd worden met een doorzichtige en doorlatende beschermingslaag.

Ladders controleren en herstellen

Voor het gebruik dient de ladder altijd visueel gecontroleerd te worden door de gebruiker. Daarnaast specificeert de regelgeving dat ladders minstens één keer per jaar moeten worden gecontroleerd door een bevoegd persoon (dat kan bij ons). Dat is zowel een invulling van de VCA-vraag 10.2 als de invulling van het begrip ‘periodiek’ in de regelgeving, tenzij de handleiding van de producent een andere periodiciteit voorschrijft. Reparaties moeten altijd wor­den overgelaten aan een specialist. Na de reparatie moet de ladder eerst gekeurd worden vooraleer hij weer in dienst mag worden ge­nomen.


Wij keuren en herstellen ook ter plaatse!

Normering en keuring

Norm gewijzigd

Sinds 1 januari 2018 zijn er wijzigingen door­gevoerd aan EN 131, de algemene Europese norm voor ladders, vouwladders en trappen. Elke telescopische ladder, enkele ladder, opsteekladder en reformladder die hoger is dan drie meter, moet nu een bredere basisbreedte krijgen. De onderzijde van dergelijke ladders moet dus voorzien zijn van uitgebogen bomen of een stabiliteitsbalk (maximaal 1,2 m, afhankelijk van de lengte van de ladder). Daarnaast is het bij ladders hoger dan drie meter niet langer toegestaan dat een ladderdeel kan worden losgekoppeld. Op die manier kan een onderdeel niet meer apart worden gebruikt.

Door de gewijzigde EN 131-norm moet iedere ladder
hoger dan drie meter voorzien zijn van een stabiliteitsbalk
of uitgebogen bomen

Geen apart keurmerk voor België

Naast die Europese normen bestaan er keurmerken die afhankelijk zijn per land. Dat is bijvoorbeeld GS in Duitsland of NF in Frankrijk. In Nederland is de Warenwet een verplicht keurmerk voor trapladders, ladders en plooiladders. In België kunnen producten gekeurd worden door organisaties zoals OCB of BTV, maar de regelgeving voorziet niet dat ladders verplicht door een externe dienst voor technische controle (EDTC) moeten worden gecontroleerd. Tot 31 december 2017 werd in België ook het VGS-label uitgereikt door Vinçotte. De geldigheid van het label was nog verlengd tot 30 september 2018, maar dat is nu verlopen omdat de onderhandelingen over het voortbestaan van het label op niets zijn uitgedraaid.


Opleidingen

Wij hebben ook opleidingen i.v.m. gebruik van ladders: veilig werken met ladders, werken op hoogte module 1&2, werken op hoogte module 3, werken op rolsteigers.