Deze website maakt, om uw ervaring te kunnen verbeteren, gebruik van cookies. Door deze website te bezoeken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie.
Professionele werkkledij combineert comfort met veiligheid
Werkkledij heeft uiteenlopende functies
Zijn er eigenlijk nog bedrijven in de garage- en autoherstelsector die niet werken met eigen kledij? Broeken, jassen, T-shirts, veiligheidsschoenen … Vandaag moeten die standaard beschikbaar gesteld worden door de werkgever. Liefst nog met een zekere modieuze inslag, zonder daarbij de veiligheid of het comfort uit het oog te verliezen.
Uniform
Een van de belangrijkste redenen waarom werkkledij beschikbaar gesteld wordt door de werkgever, is het imago: de bedrijfsleider wil dat zijn personeelsleden er verzorgd bij lopen, ongeacht of die in de showroom staan of olie staan te verversen. Met de werkkledij staan de werknemers immers symbool voor hun bedrijf; wie daarbij mooiere kleren draagt, straalt automatisch meer professionaliteit en kwaliteit uit. Het personeel loopt dan ook haast letterlijk gekleed in een uniform. Hoewel er verschillende kledingstukken voorhanden zijn, is er een duidelijke lijn in het ontwerp van de kledij, compleet met het logo van het bedrijf.
Voor elk wat wils
De werkkledij bestaat in alle mogelijke maten en vormen, waarbij de focus tweeledig is: veiligheid moet hand in hand gaan met comfort. Dat betekent dan ook dat de kledij aan verschillende vereisten moet voldoen.
Veiligheid
Er moet heel wat belang gehecht worden aan de veiligheid op de werkplek, met de nodige maatregelen om die te garanderen. Zo ook bij de kledij.
Al moet gezegd worden: voor de meeste werknemers in een garage is doorgaans geen speciale veiligheidskleding noodzakelijk. Hiervoor wordt uiteraard voorafgaand een risicoanalyse gemaakt door de bedrijfsleiding. Als er bv. lak- of laswerken gebeuren op de werkplaats, dan heb je veiligheidskleding nodig. Wie vaak op de knieën moet werken, heeft een broek met kniebescherming (in de vorm van inzetstukken) nodig.
Daarnaast zijn er nog verschillende maatregelen. Zo is vlamvertragende kledij geen overbodige luxe, zeker niet voor werknemers die vaak laswerken uitvoeren of met een haakse slijper werken. Tevens moet ook het voertuig beschermd worden tegen bv. krassen. Daarom zijn alle toeters en bellen - drukknopen, ritsen, velcrobanden enz. - op de kledij verborgen, zodat die onderdelen alvast geen krassen kunnen maken.
De kleren moeten ook enigszins robuust zijn. Dat houdt onder andere ook in dat ze moeilijk te scheuren zijn. Zo kunnen de kleren ook mogelijke snijwonden voorkomen.
Comfort
Daarnaast wil je dat je dagelijkse kledij comfortabel zit. Dat betekent onder andere dat de kledij wat mee moet geven; een beetje elasticiteit in de kleren zorgt immers dat je ook in moeilijkere posities een maximale bewegingsvrijheid hebt.
Om het comfort in zo veel mogelijk omstandigheden te behouden, moet de kledij eveneens ademend en sneldrogend zijn.
De kleren maken de man/vrouw
Tegenwoordig haalt de werkkledij zijn inspiratie wat bij moderne outdoorkleding. Nieuwe broeken hebben smallere broekspijpen voor een wat modebewustere look. Tegenwoordig heeft elke fabrikant ook collecties voor zowel de man als de vrouw op de werkvloer, zodat iedereen comfortabel in zijn kledij zit.
Dat modebewustzijn betekent echter niet dat fabrikanten elk jaar met een nieuwe collectie komen. Doorgaans is een collectie er voor de lange termijn om werkgevers een zekere planningszekerheid te geven: als een kledingstuk vervangen moet worden, dan hoef je niet hopeloos op zoek te gaan in een nieuwe collectie (die je niet kent), maar kun je meteen hetzelfde type en dezelfde maat bestellen, en weet je dat het goed zal passen.
Concreet blijven collecties meerdere jaren verkrijgbaar en worden ze vaak pas geüpdatet of veranderd als er een nieuw artikel uitkomt dat beter is dan het voorgaande op het vlak van veiligheid, comfort en/of gemak.
De kledij
Zoals gezegd, bestaat er voor elk wat wils, al wordt er vanzelfsprekend eerst gekeken naar de functionaliteit.
Afhankelijk van de functie binnen het garagebedrijf zal de werknemer een ander type kledij hebben: bureelwerk, carrosseriewerk, laswerk, elektronica … vereisen immers allen een ander 'uniform'. Op zowat elk kledingstuk is het mogelijk om het bedrijfslogo te plaatsen.
Vesten
Er bestaan tal van vesten om ook wanneer het wat frisser is, nog in alle comfort te kunnen werken. Fleecevesten voor de herfst en lente en dikkere jassen voor de winter zijn hiervoor aangewezen voor hen die geregeld naar buiten moeten gaan.
Hoe lang een jas moet zijn, kan eveneens gekozen worden. Wie bv. dikwijls onder de auto moet werken en dus vaak boven het hoofd moet werken, kan een jas met langere rug dragen, maar evengoed een bodywarmer, aangezien die jastypes minder snel omhoogkruipen wanneer de armen omhooggaan.
Broeken
Vanwege haar functionaliteiten is de werkbroek een van de belangrijkste kledingstukken. De vele zakken zorgen ervoor dat alle nodige gereedschap meteen binnen handbereik zit, al hoeft niet iedereen over veel broekzakken te beschikken.
Broeken bestaan uit een mix van katoen, polyester en elastaan, en bestaan in tal van vormen en groottes, afhankelijk van de wensen en noden van de drager. Men kan ook kiezen tussen een lange en een korte broek. De broek kan daarnaast gekozen worden met een gewone band of een elastische band, voor personen die zich vaak moeten bukken. Een andere optie zijn de vakken voor kniebescherming met aparte inzetstukken.
Shirts en hemden
Voor T-shirts en hemden worden eigenlijk geen speciale vereisten gesteld. Zij volgen de conventionele normen en het bedrijfslogo kan op het kledingstuk geplaatst worden met ofwel zeefdruk, ofwel door het erop te naaien.
Overall
In plaats van te gaan voor een werkbroek, kan men ook voor een overall opteren. De overall beschikt immers over een hoger rugpand, zodat de rug van de drager bedekt is wanneer er bv. onder een wagen of in de motorkap gebukt moet worden. Of je nu gaat voor een overall of een T-shirt, beide varianten hebben hun voor- en nadelen en het hangt dus af van wat de drager zelf verkiest.
Schoenen
Op de werkplaats worden standaard veiligheidsschoenen voorzien. Die zijn al lang niet meer de zware schoenen die na enkele uren ongemakkelijk aanvoelen, maar schoeisel dat de nodige aandacht geeft aan comfort én modebewustzijn. Veiligheidsschoenen met een sportieve look zitten duidelijk in de lift.