Kleden in laagjes om koude en regen te trotseren

Professionele winterwerkkledij in allerlei stoffen, diktes en uitvoeringen

Bouwaannemers worden dagelijks aan diverse weersomstandigheden blootgesteld. Om dag in, dag uit comfortabel te kunnen werken, ook bij koude temperaturen en regenweer, wordt het drielagensysteem in werkkledij aangeraden. Welke stoffen het meest geschikt zijn voor winterwerkkledij, welke accessoires voor extra verwarming zorgen en welke normeringen er gevolgd moeten worden, wordt in wat volgt, duidelijk gemaakt.

Natte en koude wintermaanden

In de bouwsector werken vakmannen en -vrouwen ook in de natte en koude wintermaanden heel vaak buiten. Aangepaste winterkledij is in die omstandigheden om drie redenen een must. Vooreerst kan er comfortabeler gewerkt worden als vaklui het niet koud hebben. Ten tweede kan er ook efficiënter gewerkt worden, omdat de reactiesnelheid en het denkvermogen dalen bij mensen die het koud hebben. Tot slot werken vaklui veiliger wanneer hun temperatuur op peil gehouden wordt. Het risico op verwondingen stijgt namelijk als iemand zich inspant terwijl hij het koud heeft, net zoals bij sporters.

Ontdek hier onze winterkledij


Veiligheidsnormering

EN 343: Bescherming tegen nat weer

Veiligheidskleding die is gecertificeerd volgens EN 343, biedt bescherming tegen neerslag in de vorm van regen, sneeuw, mist en grondvochtigheid. Het kledingstuk en de naden worden getest op water(damp)weerstand, waarna de kleding een klasse toebedeeld krijgt. Naast het paraplu-icoon komen een X-waarde (bovenaan) en Y-waarde (onderaan). De X-waarde geeft de waterdichtheid aan en de Y-waarde weerspiegelt het ademende vermogen (3 is telkens het hoogste).

 

EN 342: Bescherming tegen koude

Voor optimaal isolerende bescherming kiezen kan door droge kleding, handschoenen, een muts etc. te dragen. Zo zullen bepaalde delen van het lichaam niet afkoelen. Zorg ervoor dat de kleding goed gesloten is en dat de boord van de mouwen overal goed om de polsen sluit.Werkkledij, gekeurd met EN 342-certificering, duidt op bescherming in een koude omgeving (kouder dan -5 °C). Bij deze norm geeft de X‑waarde de luchtdoorlaatbaarheid (AP) aan (3 is het hoogste) en de Y‑waarde de waterbestendigheid (2 is het hoogste). De norm wordt bepaald op basis van drie voorwaarden: de mate waarin een kledingstuk ademt, de bescherming tegen wind (gemeten door de doordringbaarheid van lucht) en de thermische isolatie.

EN 471: Veiligheidskledij

EN 471-gecertificeerde signaalkledij (klasse 3) moet gedragen worden bij valavond, ‘s nachts en bij ongunstige werkomstandigheden zoals sneeuw, regen, mist of nevel. De X-waarde (maximaal 3) geeft daarbij de hoeveelheid reflecterende stof weer. Op bouwwerven moet minimaal klasse 2 gedragen worden. De Y-waarde weerspiegelt de kwaliteit van de reflectieband (2 is het hoogste).


Drie lagen

Vooral in de wintermaanden is het van belang het onder de bovenkleding goed warm te houden. Om die reden wordt aangeraden om de warmte van binnenuit op te bouwen, door je in verschillende lagen te kleden. Doordat transpiratie en extreme weersomstandigheden tijdens het werken het vaakst voor een onaangenaam comfort zorgen, werd het drielagensysteem ontwikkeld. De combinatie van een isolerende basislaag, een warme middenlaag en een waterdichte toplaag beschermt het best tegen alle winterse weersomstandigheden.

Basislaag

Een aansluitende basislaag dicht op het lichaam zorgt ervoor dat alle lichaamswarmte en het transpiratievocht snel naar buiten kunnen. Dankzij vochtregulerende stoffen blijft de huid tijdens het werken droog en koelt de arbeider niet snel af. Thermisch ondergoed is perfect als onderlaag, doordat transpiratievocht door de ademende stof opgenomen wordt. Thermische truitjes en broeken hebben tevens een goede, naadloze pasvorm en bestaan in verschillende maten van warmte en ventilatie. Sommige producenten bieden ze zelfs aan met extra wol op plaatsen waar er extra warmte nodig is.

Middenlaag

De middenlaag houdt de vaklui droog en warm. Het transpiratievocht uit de basislaag wordt in deze laag naar buiten gevoerd en de koude van buitenaf wordt tegengehouden. Zo wordt er een isolerende luchtruimte gecreëerd, waardoor de warmte rond het lichaam blijft hangen. Er wordt dus het best gekozen voor winddichte en/of luchtige materialen. Fleece, microfleece, dons en wattering zijn hier zeker voor geschikt. Synthetische samenstellingen kunnen beter gemeden worden. In de praktijk lijken een werkvest en werkbroek in één stuk als middenlaag een veelgevraagd kledingstuk. Toch beperkt een overall of bodybroek in zekere mate de bewegingsvrijheid, zeker wanneer er boven het hoofd gewerkt moet worden. Er bestaan overalls in verschillende uitvoeringen, waardoor hij zowel in de zomer gedragen kan worden als in de winter boven thermisch ondergoed. Uiteraard blijven ook een aparte werkvest en -broek populair.

Toplaag

De toplaag beschermt vooral tegen (natte) weersomstandigheden als regen en sneeuw. Kies dus steeds voor een kwaliteitsvolle buitenlaag die gegarandeerd waterdicht is. Op warme dagen is een winterjas ideaal, ze is wind- en regenbestendig en regelt alle circulatie van lucht en vocht. Bij nat weer is een regenjas (al dan niet met een ingeritste fleecevest), in combinatie met een regenbroek, dan weer ideaal. Bij droge weersomstandigheden worden door fabrikanten bijvoorbeeld softshelljassen aangeraden. Zo'n vesten zijn zeer licht, sneldrogend, in zekere mate water- en windbestendig, en ze hebben een hoog draagcomfort.


Winterstoffen

Bescherming tegen regen, wind en koude is in het regenachtige België geen overbodige luxe. Er bestaan bijgevolg heel wat specifieke stoffen voor toplagen die een warme en waterdichte werkkledij garanderen. De belangrijkste op een rijtje:

  • Flexothane is eigenlijk een polyurethaancoating op een breisel van polyamide. Het is warm, vederlicht en tegelijk waterdicht, ademend, duurzaam en elastisch.
  • Polyester (65%)/katoen (35%) is een sterk ademende stof. De combinatie is slijtvast, kleurvast en heeft een goede vochtabsorptie. Polyester heeft ook een hoge treksterkte, behoudt zijn vorm en kleur, en is ideaal voor zware omstandigheden.
  • Beavernylon (50% katoen, 50% nylon): de glanzende stof verbindt katoen aan de binnenzijde met nylon aan de buitenzijde en is daardoor vuilafstotend. Beavernylon is ook waterdicht en sneldrogend.
  • Gore-Tex beschermt tegen regen, sneeuw, koude en wind. De ademende stof heeft een licht gewicht, een hoog draagcomfort en een lange levensduur.
  • Dobby Nylon en Oxford Nylon zijn wind-, sneeuw- en waterdicht. De materialen ademen, hebben een hoge vochtdoorlaatbaarheid en de stevigheid van de stoffen zorgt voor een makkelijk onderhoud.

Bescherming en zichtbaarheid

Versteviging

Sommige winterwerkbroeken en -vesten hebben, boven op hun basislaag, nog een extra verstevigingslaag nodig. Die kan tegenwoordig uit diverse uitvoeringen bestaan:

    • de polyester-katoencombinatie Ripstop is onder andere bekend van tenten, vlaggen, luchtballonnen en parachutes, omdat de scheurweerstand en waterbestendigheid erg groot zijn.
    • Cordura is tot tien keer sterker dan katoen, maar blijft fijn en soepel. De stof droogt zeer snel en wordt vaak gebruikt op holster- of kniezakken en veiligheidsschoenen.
    • Ook kevlar wordt vaak gebruikt: een geweven en bijzonder sterk materiaal met een unieke slijtvastheid, scheursterkte en snijbestendigheid. Het komt vaak voor op de bovenbenen en biedt bescherming tegen snijwonden en slijtage.

Veiligheid

Comfortabele werkkledij is noodzakelijk om elke job in de bouwsector goed te kunnen uitvoeren. Een vakman/-vrouw kan dankzij enkele eenvoudige aanpassingen gemakkelijker op de knieën blijven zitten, langer rechtstaan … zonder kwetsuren op te lopen. Ergonomisch en comfortabel werken impliceert namelijk dat er efficiënt gewerkt kan worden. Ook het aspect 'veiligheid' kan in dat opzicht niet uit het oog verloren worden. Warme en droge werkkledij valt perfect te verzoenen met veilige kleding. Zeker in de donkerdere wintermaanden is het onder meer voor dak-, straat- of gevelwerkers belangrijk om altijd en overal gezien te worden. Reflecterende en fluorescerende kleuren of stroken op de kledij zorgen dan ook dat de drager eenvoudiger opgemerkt wordt bij valavond, maar zeker ook bij slechte weersomstandigheden zoals mist of sneeuw.


Accessoires

Handschoenen

Dakwerkers kiezen er vaak voor om geen handschoenen te gebruiken, omdat ze dan een deel van hun grip en bewegingsvrijheid zouden verliezen. Bij matige koude kunnen handschoenen waarvan de duim, wijs- en middelvinger opengewerkt zijn, een oplossing bieden om de flexibiliteit tijdens het werken te behouden. Ook truien die een extra opening hebben voor de duim, verwarmen de pols en worden op de bouwwerf vaak verkozen boven handschoenen. In de wintermaanden worden er tegen de koude ook waterdichte en gevoerde handschoenen gedragen. Gespecialiseerde materialen zorgen voor een hoge gevoeligheid en grip, zelfs bij nat weer. Denk aan glad latexschuim voor de vingergevoeligheid, polyurethaan op de handpalmen voor gripoptimalisatie of neopreen manchetten met klittenband om de warmte te bewaren. Voor extra werkcomfort bestaan er tegenwoordig ook exemplaren met een naadloze afwerking of met waterdichte voeringen.

Mutsen/winterhelmen

Ook het hoofd verdient bij koude temperaturen voldoende warmte. Mutsen gemaakt uit acryl en polyester bieden voldoende warmte tijdens koude dagen. Een voering in fleece zorgt daarbij nog voor extra warmte. Ook voor onder werkhelmen bestaan er aangepaste mutsen, vooral de exemplaren uit polyamide en polypropyleen zijn daarvoor ideaal.

Werkschoenen

De voeten van bouwvakkers krijgen dagelijks heel wat te verduren: lange werktijden, oncomfortabele posities, ruwe of bevroren ondergronden ... Dat betekent dat een stevig, maar flexibel paar werkschoenen onmisbaar is. Veilige werkschoenen hebben een zeroperforatiezool, een composieten of stalen neus en schokabsorberende hielen. Een flexibele zool ondersteunt de voet in elke positie en verhoogt het onderhoudsgemak doordat het vuil snel uit de groeven komt. Voor een optimaal draagcomfort verhindert het ademende bovenleder vochtophoping of verhitting van de voeten. Tot slot houdt de waterafstotende eigenschap de voeten altijd droog. Toch nog koude voeten? Sokken in wolmix, Cordura of Terry kunnen dat probleem van de baan helpen.

Ontdek hier onze accessoires