Deze website maakt, om uw ervaring te kunnen verbeteren, gebruik van cookies. Door deze website te bezoeken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie.
Droog blijven in de regen
Droog en comfortabel blijven in de regen is vooral een kwestie van de juiste soort regenkleding die bij de werkzaamheden past. De keuze is afhankelijk van diverse factoren, van het soort regen tot hoe intensief je werkt en hoeveel uur je buiten doorbrengt.
Hoe moet je je kleden om droog te blijven in de regen
- Hoe je moet denken wanneer je je aankleedt voor regenachtig weer, zijn de volgende vuistregels:
- Voor 100% waterdichtheid tijdens een hele dag actief werken in de regen kies je een waterdicht kledingstuk met getapete naden voor maximale bescherming en ademend vermogen.
- Voor 100% waterdichtheid tijdens laag-intensief werk in stromende regen, kies je een PU-kledingstuk met gelaste naden.
- Voor een basisbescherming tegen water kies je een kledingstuk dat waterafstotend is. Het kledingstuk houdt je droog tijdens motregen en heeft nog steeds een ademende werking.
- Het is belangrijk wat je onder je buitenlaag draagt. Bij actieve werkzaamheden moet je ervoor zorgen dat je kleding vocht kan transporteren. Voor laag-intensieve werkzaamheden of werken bij lagere temperaturen moet je wellicht een extra laag toevoegen om het warm te krijgen.
EN 343 Bescherming tegen slecht weer
Kijk uit naar het EN 343-label, deze norm gaat over materialen en naden en dit label zit op al onze waterdichte kledingstukken.
Deze norm omvat materialen en stiksels en is verdeeld in twee secties: waterpenetratie en weerstand tegen waterdamp.
Voor waterpenetratie zijn er 3 klassen, waarbij klasse 2 Wp (waterdruk) ≥ 8000 Pa vereist en klasse 3 Wp ≥ 13000 Pa. Klasse 1 vereist hetzelfde als klasse 2, maar zonder voorbehandeling.
Voor weerstand tegen waterdamp, dat wil zeggen RET, (hoe lager de beoordeling hoe groter de penetratie) er zijn 3 klassen:
- Klasse 1: RET ≥ 40
- Klasse 2: 20 < RET ≤ 40
- Klasse 3: RET ≤ 20
Waterpenetratie wordt bovenaan in het symbool genoteerd en de weerstand tegen waterdamp staat onderaan het symbool.
De keuze van de bescherming is afhankelijk van de situatie
Neem een moment de tijd om te beoordelen wat het risico is dat je nat wordt tijdens de werkdag voor je beslist wat voor soort regenkleding je aantrekt. Wat zegt het weerbericht, is er kans op stromende regen, buien of motregen? Ga je laag-intensief of actief werk doen? En tenslotte, hoe lang ben je blootgesteld aan de regen, gaat het om minuten of uren? Langere werkdagen vragen meer van de werkkleding en de waterwerende technologie in het kledingstuk. Deze zaken zijn belangrijk voor jou om zo droog en comfortabel mogelijk te blijven; ook wanneer de hemel zich opent.
Vergeet de ventilatie niet
De ademende werking van je werkkleding is net zo cruciaal voor je comfort als de bescherming tegen water, vooral tijdens intensieve werkzaamheden. Een kledingstuk met een goed ademend vermogen transporteert het vocht dat je produceert van de huid weg. Maak er een gewoonte van om te kijken naar de ademende kenmerken van het kledingstuk. Het ademende vermogen wordt bepaald door twee factoren; enerzijds de ademende werking van de stof en anderzijds de geïntegreerde functies voor ventilatie, zoals ritsen of delen van mesh.
Ook het comfort van je onderbenen is belangrijk
Water komt niet alleen vanuit de hemel, het vindt ook zijn weg langs je benen omhoog wanneer je buiten werkt. Daarom zijn de uiteinden van de pijpen van onze werkkleding meestal versterkt met een stof die water afstoot of absorbeert. Dit verhoogt bovendien de duurzaamheid van de broek.
Het verschil tussen waterproof en waterafstotend
Met betrekking tot waterwerende werkkleding is het belangrijk dat je de verschillende concepten kent. Hier kun je meer te weten komen over de verschillende beschermingen en naar welke kenmerken je op zoek moet.
WATERPROOF/WATERDICHT
Waterdichte kleding is de meest veilige bescherming tegen regenachtig weer. De waterdichte stoffen bestaan uit een buitenlaag die de "naar buiten gerichte stof" wordt genoemd, meestal gemaakt van polyester met een gelamineerd membraan of een coating die voorkomt dat er water door de stof heen dringt.
Er kan een membraan tegen de buitenstof aan gelamineerd worden. Gelamineerde stoffen zijn duurzamer dan gecoate stoffen omdat een coating geleidelijk vermindert, bijvoorbeeld wanneer de stof wordt gewassen.
Waterdichtheid wordt bereikt door de binnenstof compleet dicht te sealen tegen externe omstandigheden. Hier hoort ook bij dat alle zomen en figuurnaden op een of andere manier worden getapet of geseald om te voorkomen dat het water door de gestikte delen van de stof gaat.
Voor maximaal comfort en bescherming is het kledingstuk ook ontworpen en geoptimaliseerd met een constructie die geen water doorlaat. Een voorbeeld daarvan is de hoek van de zakken.
Kenmerken:
EN 343-markering
Getapete of gelaste naden
WATERAFSTOTEND
Waterafstotende kledingstukken bieden een basisbescherming tegen water en tegelijkertijd een groter ademend vermogen. De bescherming tegen water wordt bereikt omdat de stof hydrofoob is, wat betekent dat het water afstoot na contact.
De stof wordt behandeld met een DWR (Durable water repellent) - een afwerking die ervoor zorgt dat het water druppels vormt op het oppervlak van de stof, in plaats van in de stof te dringen. Een DWR-afwerking heeft geen invloed op het ademend vermogen van de stof omdat het geen coating legt op het stoffen oppervlak. Het hecht aan de vezels van het textiel in plaats van de gaten tussen de vezels op te vullen.
Een kledingstuk kan verschillende gradaties van waterafstotendheid hebben en sommige van onze waterafstotende kledingstukken zijn gemaakt van waterdichte stof, maar hebben geen getapete naden, zoals onze Softshell-producten.
Kenmerken:
Wanneer je water morst op het kledingstuk vormt het water druppels op de stof.